skip to Main Content
Menu
Légkondicionáló tisztítás Budapesten +36 20 537 2009

split klímák összehasonlító táblázata

Egyre több gyártó kínálja, különböző igényeket kielégítő típusait. Sok márkát ismerhetünk a híradástechnika, a szórakoztató elektronika,a konyhai gépek, de akár az autóipar világából is. Vajon a jól ismert márkák a klímatechnikában is olyan jól csengésű nevek, mint más területeken?
Ez a táblázat, abban segít önnek, hogy a legoptimálisabb döntést tudja meghozni egy hosszú távú befektetés előtt.

 

A táblázatban olyan légkondicionáló márkák szerepelnek, melyek hazai forgalmazója már bebizonyította, hogy évek múlva is tud megfelelő alkatrész utánpótlást biztosítani az eladott termékekhez.

A klímák fogyasztását a SEER és az SCOP adataikat összehasonlítva tudjuk megkülönböztetni. Minél magasabb a szám annál kisebb a légkondi fogyasztása. Ha fűtésre szeretné használni a klímát, akkor fontos adat a kültéri egység működési tartományának alsó határa, tehát a kinti minimum hőmérséklet amin még megbízhatóan üzemel a légkondi.

Az egyenlőre kizárólag 3,5kW-os klímák műszaki adatait az oszlopok feletti kis nyilakkal tudja rangsorolni. A táblázat jobb felső sarkában lévő keresővel tud szűrni. A táblázat nagy mérete miatt 3 oldalon lapozható a jobb alsó sarokban lévő gombokkal

Figyelem, hűtőközeg váltás!

A prémium és design klímáknál, lassabb a hűtőközeg váltás. ezért 2020.-ban még előfordulnak R410a-val töltött berendezések, de az új modellek már 2018-óta R32-vel kerülnek az Európai Úniós piacra.

 

Klasszikus kérdések klímavásárlás előtt

Melyik a legjobb klíma márka?

Nincsen legjobb klíma. Felhasználói igények vannak, amiket ki kell elégíteni. Ezek az igények különbözőek és ezeknek megfelelően a jobb és rosszabb választások mellett van a felesleges pénzkiadás olyanra, ami valóban nagyon jó, de soha nem fogja használni.

Mondok egy nem is olyan kisarkított példát: egy távfűtéses lakásban élő, nyomógombos telefont használó nagyikának, fűtésre optimalizált,  Wi-Fi-s klímát vásárolni.  minimum 50-70eFt teljesen felesleges pénzkiadás. 

Klímavásárlás előtt mérje fel a saját igényeit, kérje szakember tanácsát és ehhez mérten válogasson a kínálatból. Ebben segítségére tudok lenni a fenti táblázattal és az itt következő leírással:

Milyen klímát vegyek panel lakásba?

Érvényes szinte az összes távfűtéses lakásra, hogy túl vannak fűtve, ha mégsem, akkor nagyobb radiátort kell felrakni és a fűtésre nem lesz gondja. Ilyen körülmények között a klímák fűtési adatait nem kell figyelembe venni, mert teljesen feleslegesek. Nem mérvadó az SCOP értéke, a téliesítés, a temperáló funkció és a névleges fűtőteljesítmény, ami vagy kevesebb, de inkább több mint a névleges hűtőteljesítmény.
Lakótelepi körülmények között a kültéri hangja sem érdekes, a most forgalomban lévő gépek között nincs akkora különbség, 3-4dB(A) egy nyüzsgő, zajos környezetben nem számottevő.
Miután az összes, jelen esetben szükségtelen tulajdonságot kilőttük, marad a SEER érték, azaz, hogy mennyit a fogyaszt hűtés közben, a beltéri egység legkisebb hangereje és, ha szükséges, akkor a plazma szűrő, az ionizátor és a Wi-Fi.
Innen kezdve teljesen szubjektív, hogy kinek milyen igényei vannak.

Milyen klímát vegyek tetőtérbe?

A tetőtérbe telepített klímák kültéri egysége gyakran a tetőre van telepítve, ez egy praktikus megoldás és sok esetben, még esztétikusabb is, mint ha a homlokzaton lenne, mert így kevésbé van szem előtt. A tetőre szerelt klímák, még ha gumibakkal is szerelik őket, átadhatják a rezgést a szarufáknak, amit a ferde mennyezet gipszkartonja mind egy nagy dob hártyája, felerősíthet. Mindez persze szigorúan feltételes módban, mert nagyban függ az adott tetőtől is. Például egy vasbetonból öntött koporsófödém esetében nem kell félni a rezgésektől, illetve, fa szerkezetű tetőnél, ha sikerül a kültérit a szék szelemen fölé biggyeszteni, akkor kisebb esélye van, hogy zavarjon a kompresszor rezgése. A gyártók mindig megadják a kültéri egység hangnyomás értékét, ami kb. 45-55db(A) körül mozog, de ez nem mutatja a zörgést és rezonancia nagyságát.
Azt tanácsolom, hogy a gyártótól, vagy a szerelőtől kérjen garanciát a morajlás kellemetlenségeinek elkerülésére.

Milyen klímát érdemes venni a nyaralóba?

A fogyasztási értékek figyelembevételéhez, gondolja végig, hogy mennyi időt tölt a nyaralóban. Érdemes megvenni egy gazdaságosabb, de drágább légkondit? Használja majd annyit, hogy valaha is visszajön az árkülönbözet, az alacsonyabb fogyasztásból? Ha évente, csak három hetet tölt ott, akkor nem érdemes megvenni egy százezer forinttal drágább készüléket, mert soha nem hozza vissza az árát.
Nagyon praktikus dolog nyaralóba a Wi-Fi vezérlés és télen a 8°C temperáló funkció. Talán érdemes megemlítenem, hogy a temperálási funkció nélküli gépeken, a legalacsonyabb fűtési beállítás 16-17°C. Indulás előtt, még otthonról bekapcsolhatja az akár több száz kilométerre lévő klímáját, ami nyáron kényelmes, de télen több mint praktikus, nem mindegy, hogy egy fűtött nyaralóba érkezik, vagy a jéghidegben még neki kell állni fűtést csiholni.
Meglepően sok a kétlaki család, pl. Budapesten, vagy külföldön vannak hétfőtől péntekig, a hétvégéiket viszont a hétvégi házukban töltik. Nekik találták ki a temperáló funkciót, Wi-Fi-vel kombinálva. Persze, az is jól tud jönni, ha az ősszel szokásos téliesítésre nem tud leutazni és mégsem kell félnie, hogy elfagynak a csövek, mert a világ másik feléről is be tudja kapcsolni a temperáló fűtést.
A klímáknak általában 1Kw/h villamos fogyasztása van készenléti állapotban, a napi 24 óra x 365 nap szerint ez nem éri el az évi 500 Ft-ot, tehát elhanyagolható költség. Viszont, a téliesített klímák, zordabb időben fűtik a kompresszorban lévő olajat, ez az úgynevezett karter fűtés, ami kb. 50-80W. Ezt már nehezebb egy egész télre kiszámolni, de az biztos, hogy ezzel, mint készenléti költség, már érdemes számolni. A karter fűtés költségének csökkentésére, megoldás lehet egy szintén Wi-Fi vezérlésű áramtalanító relé.

Mekkora teljesítményű klímát vegyek?

Az alul méretezett légkondik, a megfelelő teljesítmény hiányában  nem fogják tudni ellátni a feladatukat, míg a túlméretezett klímák nagyobb hőingadozást csinálnak és gazdaságtalanul működnek.
A teljesítmény kiválasztásához rengeteg dolgot kell figyelembe venni, ezért ezt inkább bízza egy szerelőre, aki a helyszínen, meg tudja állapítani a kívánatos hőigényt.

Klímaválasztás a tisztíthatóság szempontjából

Néhány design modell kivételével, nincsenek nagy különbségek klímatisztítás szempontjából az oldalfali készülékek között. Az első olyan légkondicionáló, ahol a tisztíthatóság komoly szerepet kapott, a Gree 2020. tavaszától megjelenő G-Tech modellje, ahol a mókuskerék és a kondenztálca könnyű kiszerelhetőségére komoly hangsúlyt fektettek.

Back To Top